De 7 Gode Vanene







Vi har bare en sjanse til å forberede våre barn på en framtid som ingen av oss kan forutsi. Hva gjør vi med denne muligheten?
De 7 gode vanene er et tankesett og et holdningsskapende program som utruster barn og unge til å mestre det 21.århundrets utfordringer. Programmet gir barn og voksne verdifulle nøkler til å styrke sin selvtillit, mestre eget liv og det å fungere i fellesskap med andre. Vanene integreres i hverdagen/kulturen og er et unikt verktøy i arbeid med den sosiale kompetansen og danningsbegrepet i skoler og barnehager.
Vane 1: Vær proaktiv!
Jeg er en ansvarlig person. Jeg tar initiativ og velger mine handlinger, holdninger og humør. Jeg skylder ikke på andre hvis jeg gjør noe galt og jeg forsøker å gjøre det rette selv når ingen ser det.
-
Proaktiv – ta initiativ
-
Pauseknapp – jeg tenker meg om før jeg reagerer
-
Innflytelsessirkel – jeg har fokus på det jeg kan få gjort noe med
-
Bekymringssirkel – jeg bruker tid på ting jeg ikke får gjort noe med
-
”Skape sitt eget vær” – jeg lar ikke omstendighetene bestemme mitt humør
-
Mønsterskaper – jeg forsøker å være en person som skaper positive mønstre!
Vane 1 er nøkkelen til alle andre vaner. Derfor kommer den først. Vanen hjelper oss til å ta førersetet og kontrollen i vårt eget liv. Proaktive mennesker velger selv hvordan de reagerer i ulike situasjoner. En tar initiativ og hjelper til uten å bli spurt. Vi bruker ”pauseknappen” når vi blir sint/frustrert/lei oss og tenker oss om før vi sier noe ufint eller gjør noe som ikke er hyggelig for den andre. Hvis noen holdes utenfor kan vi være mønsterskapere og inkludere alle. Vi tar ansvar og har lederoppgaver.
”Lederskap er å gjøre det rette, selv når ingen ser det”
Vane 2: Begynn med slutten!
Jeg planlegger og setter meg mål. Jeg er betydningsfull og forsøker å gjøre mitt beste.
To skapelser – alt skapes to ganger, først i tanken (mentalt), deretter fysisk.
Personlig visjon/motto – en handlingsplan eller et motto for hva jeg vil med livet mitt
Å begynne med slutten betyr at vi setter oss mål og lager en plan. Å lese en oppskrift før en baker en kake eller at en jobber ut detaljerte plantegninger før en bygger et hus, er å begynne med slutten og ha målet i sikte. Vi setter oss både korte og langsiktige mål. Noen slike mål kan være å lære seg noe nytt innen en tidsfrist, planlegge utdanning og fremtid eller sin pensjonisttilværelse, og bestemme seg for hvordan en vil oppføre seg og ha det med andre. Når vi er proaktive og setter oss mål, så sammenligner vi oss ikke med andre men vi prøver å gjøre vårt beste.
Et personlig motto eller visjon fungerer som en ledestjerne og hjelper en å gjøre valg. Denne visjonen representerer de verdier og målsetninger som en selv har. Den er med på å stake ut og forme ens fremtid i stedet for å la andre mennesker og situasjoner bestemme dette. Den kan være både lang og kort, et lite ordtak, et bilde eller f.eks et dikt.
Vane 3: Gjør det viktigste først!
Jeg bruker tid på det som er viktigst først. Det betyr at jeg prioriterer og lager en plan. Først jobber jeg så leker jeg.
-
K1: Hastesak som må gjøres her og nå
-
K2: Saker som ikke haster, men er viktige
-
K3: Unødige avbrytelser og forstyrrelser
-
K4: Sløsing og overdrivelser
-
-
Ukeplanlegging: hva skjer de neste dagene
-
Dagsplanlegging: hva skjer i dag
-
Prioritere: Velge rekkefølge på oppgavene
-
Integritet: Å gjøre det en sier en skal gjøre
-
Små steiner: Småtterier som fyller dagene og tar tiden vekk fra det som er viktig.
-
Store steiner: ”Slip sagen” aktiviteter, gjøremål som haster eller større ting som tar tid å gjøre.
Gjør det viktigste først betyr at betyr at du skal bestemme hva som er viktigst og gjøre dette først.
Noen har omdøpt ”Gjør det viktigste først” til ”Gjør det kjedeligste først” og det er ikke så rart. Ofte får vi lyst til å starte med det som er gøy, eller vi unnlater det som er kjedelig. Det kjenner vi oss nok godt igjen i, både små og store.
Faktisk er denne vanen kanskje den vanskeligste av alle. Vi venner oss raskt til å gjøre det som haster eller det som er enklest først. Det som skjer gjennom ”Å gjøre det viktigste først”, er at en får tid til både det som må gjøres (det kjedelige) og det som er mer lystbetont. De store steinene må plasseres først, deretter kommer de små. Som et resultat av dette vil en raskt oppleve at en er mindre stresset og mer effektiv. Vi oppnår å få gjort alt vi må samtidig som det blir tid til overs - MAGI!
Denne vanen hjelper oss derfor til å være godt forberedt, ha det bra og ta vare på det som er viktig for oss.
Den følelsesmessige bankkontoen
De første tre vanene hjelper oss til å ta styringen i livet vårt og bygger vår selvfølelse. I vane 4, 5 og 6 er det vår relasjon med andre som er i fokus, den sosiale kompetansen. I overgangen mellom vane 3 og 4, finner vi ”Den følelsesmessige bankkontoen”. Denne symboliserer vår tillitsrelasjon med andre mennesker.
Akkurat som en kan gjøre innskudd og uttak på en vanlig bankkonto, så kan en gjøre følelsesmessige innskudd og uttak i ens relasjoner. Innskudd kan være å bli behandlet med vennlighet, høflighet og respekt, å bli forstått, at noen holder den en lover, ber om unnskyldning, tilgir. Uttak er det motsatte av dette. I og med at vi mennesker er forskjellige så kan et innskudd hos en person være et uttak hos en annen. Vet du hva som gir dine nærmeste innskudd og uttak og hvor full er tillitskontoen hos dine nærmeste, eller din følelsesmessige konto…?
Vane 4: Tenk vinn – vinn
Alle kan vinne. Jeg balanserer mellom å få det slik jeg vil, med å tenke på hva andre ønsker. Når det er konflikter forsøker jeg å se en tredje mulighet.
-
Vinn-vinn – det vil si bra for deg og bra for meg
-
Tap-vinn – bra for meg men ikke for deg
-
Vinn-tap – bra for deg men ikke for meg
-
Tap- tap – ikke bra for noen av oss
-
Den gylne regel – gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg.
Å tenke vinn-vinn er en hjerteholdning og en av de flotteste, mentale vanene vi kan lære fra oss, men også inneha selv. Livet handler tross alt ikke bare om meg eller bare om deg, men om oss.
I vane 4 ”Tenk vinn-vinn” blir vi utfordret til å gjøre valg, særlig der det er interessekonflikter. Skal dette bli en vinn for meg og tap for deg eller motsatt, eller kan vi klare å finne en løsning der begge blir fornøyde? Klarer vi å oppriktig glede oss over at andre gjør det bra, eller kjenner vi på stikk av misunnelse? Det er ikke alt som kan forhandles om, men dersom en går inn i en diskusjon med vinn-vinn tanker så er det lettere å komme frem til en løsning som gjør begge parter fornøyde.
Vane 5: Søk først å forstå deretter å bli forstått
Jeg lytter til andre sine ideer og følelser. Jeg forsøker å se det fra deres side. Jeg lytter uten å avbryte og jeg ser andre i øynene når jeg snakker. Jeg er fortrolig med å fremme mine egne synspunkter.
Empatisk lytting – jeg lytter for å forstå
Søk først å forstå, deretter å bli forstått betyr å lytte først, og snakke etterpå. Vi er nok mange som kjenner oss igjen i at vi er veldig raske til å gi et svar uten egentlig å ha forstått. Og ofte baserer vi de svarene vi gir på egne erfaringer, egen subjektiv oppfatning, egne følelser etc.
Når vi vokser opp, lærer vi å snakke, lese og skrive. Men vi blir ikke opplært i å lytte, som er den viktigste kommunikasjonsferdigheten av dem alle. Kineserne har et eget tegn som heter ”Lytt med hjertet”. Dette tegnet er satt sammen av tegnene for øyne, ører og hjertet. Når vi lytter empatisk, lytter vi med hjertet og ikke med hodet. Vi gjentar det som blir sagt, gjenkjenner den andre personens følelser og lar den andre forstå at vi har forstått den før vi selv skal bli forstått. Vi har fått to øyne og en munn for at vi skal bruke mer tid på å lytte enn å snakke.
”Lytt ellers vil tungen din gjøre deg døv” Indiansk ordtak
Vane 6: Skap synergi
Jeg setter pris på andre menneskers styrker og lærer av dem. Jeg kommer godt overens med andre selv om de er veldig forskjellige fra meg. Jeg jobber bra i team for sammen kan vi utrette mer enn om vi er alene!
-
Synergi – samhandling
-
Kompromiss – en avtale der ingen får det helt som de vil
-
Det tredje alternativ - en løsning som er bedre enn det opprinnelige
Vane 6 er resultatet av hjerteholdningen vi har ved å leve i vane 4 ”Tenk vinn-vinn” og ferdighetene vi lærer i vane 5 ”Søk først å forstå deretter å bli forstått”.
Synergi finnes overalt i naturen rundt oss og et flott band eller orkester der ulike instrumenter sammen skaper fantastiske harmonier er et fint bilde på synergi. Vane 6 lærer oss å sette pris på andre menneskers talenter og ferdigheter for sammen kan vi utrette mye mer enn om vi er alene!
Men for å få til dette må vi ha et ønske om å samarbeide og vi må også forstå hverandre. Når vi gjør det skaper vi synergi i hverdagen. Vi kan også si at ”sammen er vi bedre” eller ”sammen er vi dynamitt”!
Når kjærlighet og ferdighet arbeider sammen – forvent et mesterverk!
Vane 7: Slip Sagen!
Jeg tar vare på min kropp ved å spise riktig mat, bevege meg og få nok søvn. Jeg bruker tid med familie og venner. Jeg finner det meningsfullt å hjelpe andre og jeg forsøker å lære nye ting.
Slip sagen – betyr å ta vare på seg selv og finne balansen i livet.
Det finnes en historie om en mann som forsøkte å sage ned et tre men han kom ikke videre. Da en forbispaserende spurte hvorfor han ikke slipte sagen, svarte han at han ikke hadde tid da han var for opptatt med å sage ned treet. Vi kan nok alle kjenne oss igjen i at vi ”sager og sager” og er for opptatt av alt vi skal få gjort at vi ikke tar vare på det som gjør det mulig å få utrettet ting – nemlig oss selv.
Effektive mennesker tar seg tid til ”å slipe sagen”. På den måten øker de sin produksjonskapasitet i stedet for å bryte sammen. Alt i naturen må vedlikeholdes, eller så brytes det ned. Slik er det også med oss mennesker... For å være sunne og friske trenger fire ulike deler av oss selv, vår oppmerksomhet (akkurat som en bil med fire hjul trenger alle hjulene for å fungere);
-
Kroppen – kroppen min trenger at jeg tar vare på den ved at jeg får nok hvile, spiser riktig mat og beveger meg. Da har kroppen min det bra.
-
Hjertet – hjertet mitt trenger at jeg er sammen med familien min og vennene mine. Jeg må vise at jeg er glad i dem. Da har hjertet mitt det bra.
-
Hjernen – hjernen min trenger at jeg lærer meg nye ting. Da får den ”mat” og holder seg frisk.
-
Sjelen – sjelen min kan jeg ikke se og ta på, men jeg kan føle den på et vis. Når jeg gjør noe meningsfullt og hjelper andre eller har en flott opplevelse, da er det godt for sjelen min.
Når vi ivaretar disse fire dimensjonene så klarer vi å leve et liv i balanse, da har vi det bra.